BORÁK LEKÁRSKY
Bylinka, ktorú poznáme aj pod názvom Rastlina šťastia. Zbierame jeho kvet alebo vňať v období na začiatku kvitnutia v priebehu júna - septembra. Pozbieranú zmes boráka sušíme v tenkých vrstvách, pretože schne veľmi dlho a dodržiavame maximálnu teplotu 35 °C. Usušenú zmes uchovávame v dobre uzatvárateľných nádobách, ktoré ju chránia pred svetlom a vlhkom. V tejto liečivej byline sa nachádzajú skutočné skvosty účinných látok v dobrej kombinácii, ktorá osviežuje a lieči telo a myseľ: triesloviny, flavonoidy, živica, éterické oleje, sacharidy, železo, vápnik, horčík, draslík, zinok, selén, meď, mangán, vitamíny A, B, C a zdraviu prospešné kyseliny. Čerstvé listy boráka nikdy nevaríme, len dusíme na masle alebo cibuľke, poprípade ho môžeme za čerstva pripraviť ako šalát. Ozdobujeme alebo dochucujeme ním pokrmy a miešané nápoje. Pri nakladaní uhoriek, kapusty a ďalšej zeleniny môžeme borák pridať do nálevu.